torstai 7. tammikuuta 2010

Ihmettelijä aloittaa

Kirjoittelen tätä ensimmäistä ihmettelyä Lontoossa. Tänään aloitamme Humap yliopistoa, neljän vuoden oppimismatkaa. Mikä tämä yliopisto oikein on? Se ei olekaan lähelläkään mitään nykyistä tai tunnettua tapaa "oppia yli". University termin sijaan pohdimme "multiversity" termin käyttöä. Pyrkimyksenä ei ole löytää yhtä totuutta, oikeaa tietä, yhtenäisyyttä, vaan ennemmin ihmetellä yhdessä näkökulmien moninaisuutta ja laventaa itse kunkin tapaa hahmottaa maailmaa. Moniäänisyys, moninäkökulmaisuus, havainnointiherkkyys, uusien näkökulmien löytäminen ovat kaikki läsnä oppimispolullamme.

Yhteinen taipaleemme käynnistyy ihan hetken kuluttua, mutta oppiminen on varmasti käynnistynyt jo jokaisen mielessä. Ensimmäisten päivien rakenteet ja teemat ovat hyvin avoimet ja se mitä syntyy on yhdessä synnytettyä: elävää ja ilmaantuvaa. Itse kunkin turvallisuushakuisuus ja rakenteiden kaipuu elää tällä hetkellä vahvasti mielessä: mihin olemme lähdössä ja miten elän muodostuvassa tilanteessa tilassa.

Mukana meitä tällä neljän vuoden matkalla on tällä kertaa 23 matkajaa: humappilaisia Suomesta, Englannista ja Alankomaista, Feidon -nimisen hollantilaisen konsulttiyrityksen väki sekä matkaoppaitamme eri puolilta Eurooppaa. Kutkuttavaa aloittaa uutta, jännittävää, ennakoimatonta. Altistaa itsensä uudelle. Aloittaminen on elämän perustaitoja. Aloittamisen teema on äärettömän kiinnostava. Ehkäpä siitä seuraavassa kirjoituksessa.

2 kommenttia:

  1. Uuden aloittaminen on aina riski, mutta mitä uutta voi syntyä ottamatta riskejä. En tunne yhteisöänne, mutta veikkaan, että keskinäinen luottamuksenne on suurempi kuin vaikkapa Suomen suuressa yliopistofuusiossa eli Aallossa (minulla on tästä viimeiksimainitusta dataakin, mutta en vielä ole analysoinut sitä).

    Puhut viisaita turvallisuushakuisuudesta ja ihmettelystä. Kun joskus tuntuu, että oma yliopistolaitoksemme tukehtuu pelaamiseen, sitaatti-indekseihin ja mittareihin, kuulostaa ajatuksenne lähestyvän Universitas -idean sydäntä. Ihmettelyn, filosofian ja vapaan pohdinnan ideaalia.

    Onnea matkaan!

    VastaaPoista
  2. Riskirajoilla tosiaan mentiin meilläkin. Ystävyys ja luottamus ovat uskomaton voimavara, jotka antavat mahdollisuuksia ja tilaa uuden syntymiselle.

    VastaaPoista